Jajka nadziewane awokado
Dacie wiarę, że do dzisiaj nie próbowała awokado? Zwykle przechodziłam w sklepie obok niego obojętnie, a nawet z pewną niechęcią. Zastanawiałam się, jak tak brzydki owoc może się cieszyć powodzeniem. Chyba byłam trochę uprzedzona. Ale nagle pojawiła się akcja kulinarna z awokado w roli głównej i powiedziałam sobie, że to świetna okazja, żeby ten zielony owoc wypróbować. Kiedy poszłam do sklepu byłam nadal zniechęcona, szczególnie że wszystkie awokado były twarde jak kamień. Mimo to wybrałam dwie sztuki, które wydały mi się najładniejsze. Po powrocie do domu wyczytałam w internecie, że awokado zrywa się niedojrzałe, natomiast w domu w temperaturze pokojowej w kilka dni dojrzewa i robi się idealne do jedzenia. Z lekkimi wątpliwościami macałam codziennie moje awokado – najpierw nic się nie działo, ale po 3-4 dniach jedno rzeczywiście zaczęło dojrzewać. Dziś pierwszy raz przygotowałam potrawę z awokado – na początek coś prostego – jajka faszerowane. Powiem wam, że oszalałam! Oszalałam na punkcie awokado. Ma niesamowity smak nawet samo w sobie – mnie kojarzy się trochę z melonem, ale konsystencją przypomina krem lub pozostawione w temperaturze pokojowej masło. Chyba najbardziej smakowało mi awokado w plasterkach, skropione sokiem z cytryny – palce lizać. Cytryna nie dość, że wydobywa smak owocu to jeszcze zapobiega ciemnieniu jego miąższu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście awokado i obawiacie się go, tak jak ja się obawiałam, ten przepis pozwoli wam się oswoić z tym smakiem. Polecam! Dodatek awokado i soku z cytryny sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości i świeżości. Przepis dodaję do akcji „Sezon na awokado”.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 małe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka utartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wybrać żółtka, przełożyć do miseczki. Dodać do niego majonez, starty żółty ser i awokado. Utrzeć wszystkie składniki dokładnie. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowym nadzieniem faszerować białka jaj. Podawać schłodzone, z przybraniem. Oto efekty.