Wytrawne szpinakowe pancakes
Do tej pory jadłam przeróżne pancakes, ale zawsze na słodko (o ile do słodkich zaliczymy również amerykański klasyk czyli te z boczkiem i syropem klonowym :P). Kiedy wypatrzyłam przepis na zielone, szpinakowe placki, nie wahałam się ani przez chwilę. Odrobinę zmodyfikowałam przepis i przyznaję, że wytrawne pancakes również smakują świetnie :)
WYTRAWNE SZPINAKOWE PANCAKES
(2 porcje)
1 czubata łyżka mąki pszennej,
2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
100g mrożonego, siekanego szpinaku,
1/2 szklanki maślanki,
2 łyżki stopionego masła,
1 jajko,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz
+ dodakowo 2 jajka i 1 łyżka oliwy lub oleju
Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Osobno wymieszać 1 jajko, maślankę i masło. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak oraz mąki z proszkiem. Wszystko razem wymieszać.
Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć na średnim ogniu placuszki z obu stron.
Dwa pozostałe jajka usmażyć na łyżce oleju lub oliwy (ja zrobiłam im prowizoryczne foremki z folii aluminiowej, żeby miały okrągły kształt wielkości placków.
Podawać od razu :)