Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.
Nie wiem, jak to się dzieje, że przy wpisywaniu na bloga dań okołowielkanocnych zawsze mi umyka super prosty przepis na faszerowane jajka z mego domu. Do jego wykonania potrzebne są ostry nóż i pewna ręka, a patrząc na krawędź skorupki któregoś mi zabrakło ;)
Ostatnio, nie było czasu na żadne pieczenie, ale jak to zawsze bywa w dni bez ciasta, naszła nas ochota na coś słodkiego:) Migiem trzeba było coś pokombinować i wyczarować smaczny, prosty deser, który zaspokoi kubki smakowe;) I dorośli i dzieci byli zadowoleni:)
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blat lekko oprószony mąką. Posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć ciasto na okrąg grubości 1 cm. Przeciąć ciasto na 8 części. Zawijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki przełożyć na blachę i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilkanaście minut...
Szybkie danie, którym na pewno zachwycisz swoich gości. Wystarczy mieć pod ręką kilka produktów dobrej jakości, aby wyczarować w kilka minut przekąskę, którą można podać zarówno na wystawnym fingerfoodowym przyjęciu jak również na imprezie podczas meczu.
Na małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny.
Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja ! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole !
Przy okazji robienia pizzy postanowiłam podać osobny przepis na samo ciasto. Ulubione. Według mnie najlepsze spośród tych, które próbowałam. A próbowałam różnych: na drożdżach suszonych, na świeżych, z różną ich ilością itd. To jest dla mnie idealne: miękkie, bardzo smaczne i nie rośnie jak szalone, co jest ważne, jeśli lubimy cienką pizzę.
Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. (...) Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)
Ostatnio trochę eksperymentuję ze śniadaniami, wielką inspiracją są dla mnie blogi o tej tematyce. Czego tam się nie znajdzie ;D. Poniżej placuszki z płatków owsianych i serka wiejskiego, z dodatkiem świeżych owoców.