Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Jak być domową boginią” Nigelli Lawson uwielbiam wprost za przepisy na słodkie, kojące duszę desery. Okazuje się jednak, że i wytrawne dania z tej książki są po prostu świetne.

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny. W czwórkę zjedliśmy w czasie jednego posiedzenia całe trzy główki, taki był smaczny!

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek najlepiej podawać lekko ciepły, skropiony dobrą oliwą.

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Agata, 19 czerwca 2013

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże suszone - 7 g
  • sól - 1 łyżka, plus na wierzch
  • woda - 300-400 ml, ciepła
  • oliwa - ok. 5 łyżek (plus do podania)
  • czosnek - 3 główki
Sposób przygotowania

Mąkę zagnieć z drożdżami, solą, 300 ml wody i oliwą na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wnętrze miski nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Zetnij górne części główek czosnku (jak na zdjęciu), ułóż na kawałkach folii aluminiowej i skrop oliwą. Zawiń luźno, ale szczelnie. Czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 40 minut.

Miękkie ząbki czosnku wymieszaj z oliwą, aby powstał rodzaj pasty.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą ułóż na jednej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Na wierzchu każdej zrób palcami małe wgłębienia, rozsmaruj na powierzchni czosnkowy krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut.

Wierzch skrop oliwą i oprósz solą.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik mango
1

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe bez pieczenia
1

Owsiane ciasteczka czekoladowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placki z dyni i marchewki z kremem z serka jogurtowego z orzechami

Placki z dyni i marchewki z kr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Najprostszy sernik z kruszonką
1

Najprostszy sernik z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście