Czosnkowe podpłomyki Nigelli
„Jak być domową boginią” Nigelli Lawson uwielbiam wprost za przepisy na słodkie, kojące duszę desery. Okazuje się jednak, że i wytrawne dania z tej książki są po prostu świetne.
Na małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny. W czwórkę zjedliśmy w czasie jednego posiedzenia całe trzy główki, taki był smaczny!
Placek najlepiej podawać lekko ciepły, skropiony dobrą oliwą.
Czosnkowe podpłomyki Nigelli Składniki- mąka pszenna - 500 g
- drożdże suszone - 7 g
- sól - 1 łyżka, plus na wierzch
- woda - 300-400 ml, ciepła
- oliwa - ok. 5 łyżek (plus do podania)
- czosnek - 3 główki
Mąkę zagnieć z drożdżami, solą, 300 ml wody i oliwą na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wnętrze miski nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Zetnij górne części główek czosnku (jak na zdjęciu), ułóż na kawałkach folii aluminiowej i skrop oliwą. Zawiń luźno, ale szczelnie. Czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 40 minut.
Miękkie ząbki czosnku wymieszaj z oliwą, aby powstał rodzaj pasty.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą ułóż na jednej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Na wierzchu każdej zrób palcami małe wgłębienia, rozsmaruj na powierzchni czosnkowy krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut.
Wierzch skrop oliwą i oprósz solą.