Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Jak być domową boginią” Nigelli Lawson uwielbiam wprost za przepisy na słodkie, kojące duszę desery. Okazuje się jednak, że i wytrawne dania z tej książki są po prostu świetne.

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny. W czwórkę zjedliśmy w czasie jednego posiedzenia całe trzy główki, taki był smaczny!

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek najlepiej podawać lekko ciepły, skropiony dobrą oliwą.

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Agata, 19 czerwca 2013

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę zagnieć z drożdżami, solą, 300 ml wody i oliwą na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wnętrze miski nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Zetnij górne części główek czosnku (jak na zdjęciu), ułóż na kawałkach folii aluminiowej i skrop oliwą. Zawiń luźno, ale szczelnie. Czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 40 minut.

Miękkie ząbki czosnku wymieszaj z oliwą, aby powstał rodzaj pasty.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą ułóż na jednej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Na wierzchu każdej zrób palcami małe wgłębienia, rozsmaruj na powierzchni czosnkowy krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut.

Wierzch skrop oliwą i oprósz solą.

Kategorie przepisów