Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Jak być domową boginią” Nigelli Lawson uwielbiam wprost za przepisy na słodkie, kojące duszę desery. Okazuje się jednak, że i wytrawne dania z tej książki są po prostu świetne.

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny. W czwórkę zjedliśmy w czasie jednego posiedzenia całe trzy główki, taki był smaczny!

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek najlepiej podawać lekko ciepły, skropiony dobrą oliwą.

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Agata, 19 czerwca 2013

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże suszone - 7 g
  • sól - 1 łyżka, plus na wierzch
  • woda - 300-400 ml, ciepła
  • oliwa - ok. 5 łyżek (plus do podania)
  • czosnek - 3 główki
Sposób przygotowania

Mąkę zagnieć z drożdżami, solą, 300 ml wody i oliwą na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wnętrze miski nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Zetnij górne części główek czosnku (jak na zdjęciu), ułóż na kawałkach folii aluminiowej i skrop oliwą. Zawiń luźno, ale szczelnie. Czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 40 minut.

Miękkie ząbki czosnku wymieszaj z oliwą, aby powstał rodzaj pasty.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą ułóż na jednej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Na wierzchu każdej zrób palcami małe wgłębienia, rozsmaruj na powierzchni czosnkowy krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut.

Wierzch skrop oliwą i oprósz solą.

Przepisy z tych kategorii

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone powidła śliwkowe z kakao

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu