Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Jak być domową boginią” Nigelli Lawson uwielbiam wprost za przepisy na słodkie, kojące duszę desery. Okazuje się jednak, że i wytrawne dania z tej książki są po prostu świetne.

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa małe, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi wybrałam czosnkowe podpłomyki. Do ich zrobienia używa się pieczonego czosnku, który po kilku kwadransach spędzonych w piekarniku staje się kremowy i niesamowicie delikatny. W czwórkę zjedliśmy w czasie jednego posiedzenia całe trzy główki, taki był smaczny!

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek najlepiej podawać lekko ciepły, skropiony dobrą oliwą.

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Agata, 19 czerwca 2013

Zdjęcie - Czosnkowe podpłomyki Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże suszone - 7 g
  • sól - 1 łyżka, plus na wierzch
  • woda - 300-400 ml, ciepła
  • oliwa - ok. 5 łyżek (plus do podania)
  • czosnek - 3 główki
Sposób przygotowania

Mąkę zagnieć z drożdżami, solą, 300 ml wody i oliwą na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wnętrze miski nasmaruj oliwą, włóż do niej ciasto, przykry folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.

Zetnij górne części główek czosnku (jak na zdjęciu), ułóż na kawałkach folii aluminiowej i skrop oliwą. Zawiń luźno, ale szczelnie. Czosnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na ok. 40 minut.

Miękkie ząbki czosnku wymieszaj z oliwą, aby powstał rodzaj pasty.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, każdą ułóż na jednej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 25 minut. Na wierzchu każdej zrób palcami małe wgłębienia, rozsmaruj na powierzchni czosnkowy krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 20 minut.

Wierzch skrop oliwą i oprósz solą.

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne ciasto gryczane ze śliwkami

Aromatyczne ciasto gryczane ze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
1

Chleb z ziarnami na jednodniow…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej
1

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły z sosem ostrygowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort z kremem z białej czekolady i owocami
1

Tort z kremem z białej czekola…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką

Polędwiczka wieprzowa z ciecie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary