Galaretka z kremem śmietankowym i karmelem
Ostatnio, nie było czasu na żadne pieczenie, ale jak to zawsze bywa w dni bez ciasta, naszła nas ochota na coś słodkiego:)
Migiem trzeba było coś pokombinować i wyczarować smaczny, prosty deser, który zaspokoi kubki smakowe;)
I dorośli i dzieci byli zadowoleni:)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
- 500ml gorącej wody
- 250ml śmietanki 30%
- 125g serka mascarpone
- łyżeczka cukru
- mleko skondensowane w tubce o smaku karmelowym
Galaretkę rozpuścić w 500ml gorącej wody.
Przelać na talerz, wystudzić, włożyć do lodówki by stężała.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone.
Wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Stężałą galaretkę wyciągnąć z talerza i pokroić w kostkę.
W wysokim pucharku warstwami układać galaretkę, masę śmietankową.
Warstwę śmietanki polać karmelem.