Ciasto na pizzę
Dzisiejszy wpis traktuje o rzeczy zupełnie podstawowej, czyli cieście na pizzę :) Wydawałoby się, że drożdżowe to drożdżowe i nie ma tu zbyt dużego pola do kombinacji, ale przeglądając wpisy w internecie zauważyłam, że wielu osobom sprawia on pewne trudności. Czasami ciasto wychodzi twarde jak kamień, czasami przypomina bułę, a czasami po prostu ‘czegoś mu brakuje’. Dlatego przy okazji robienia pizzy postanowiłam podać osobny przepis na samo ciasto. Ulubione. Według mnie najlepsze spośród tych, które próbowałam. A próbowałam różnych: na drożdżach suszonych, na świeżych, z różną ich ilością itd. To jest dla mnie idealne: miękkie, bardzo smaczne i nie rośnie jak szalone, co jest ważne, jeśli lubimy cienką pizzę. Z podanej ilości składników wychodzą 2 pizze o średnicy ok. 30 cm.
CIASTO NA PIZZĘ
2 szklanki mąki pszennej,
15g drożdży,
ok. ¾ szklanki letniej wody,
3 łyżki oliwy,
1 płaska łyżeczka cukru,
spora szczypta soli,
szczypta suszonego oregano albo ziół prowansalskich
Drożdże wkruszyć do niedużego garnuszka, posypać cukrem, a po 1-2 minutach wymieszać z połową ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Resztę mąki przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, sól, oliwę i resztę wody. Wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe porcje. Każdą rozwałkować na okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.