Tym razem w ramach wspólngo gotowania ulepiliśmy pierogi. Każdy z nas inne :) Ja zrobiłam sobie powrót do czasów dzieciństwa i przygotowałam pierogi z jabłkami. Nie jadłam ich wieki i prawie zapomniałam, jak delikatny i słodki mają smak... :)
Pierożki okazały się smaczniejsze, niż myślałam. Pieczone, a więc chrupiące i nie ociekające tłuszczem. Delikatne, ale aromatyczne. No i wegetariańskie ;)
Gdy pierwszy raz zobaczyłam u agnieshi zielone pierogi, wiedziałam, że muszę je zrobić. Rok temu o tej porze robiłam zielone naleśniki, dziś przyszedł czas na pierogi.
Na talerzu każdą porcję polać masłem, posypać pestkami lub orzeszkami zrumienionymi na suchej patelni oraz parmezanem.Przepis wzięłam z KwestiiSmaku. Bez sosu śmietanowego, bo mi nie podszedł. Ale pierogi były przepyszne... :)
Ravioli di ricotta in salsa di pomodoro czyli ravioli z ricottą w sosie pomidorowym. Pierwszy raz to danie jadłam w restauracji agroturystycznej na Sardynii i była to miłość od pierwszego kęsa… Niestety ciężko jest trafić na tak dobre ravioli nawet we włoskich restauracjach, więc jedyne wyjście zrobić je samemu. Są naprawdę przepyszne! Koniecznie spróbujcie!
Klasyczne pierogi z mięsem. Delikatne ciasto i aromatyczna i delikatna masa mięsna. Pierogi bywają u mnie bardzo rzadko ze względu na czasochłonność i długotrwałe lepienie, za którym nie szczególnie przepadam Jednak czasami warto poświęcić ten czas i przygotować takie prawdziwe, domowe, dobrze nadziane
Pod tą dziwną nazwą, kryją się typowe ukraińskie pierogi z ciasta serowego, wypełnione ziemniaczanym farszem. (...) Czeburek, nie można porównywać do naszych, polskich, klasycznych pierogów. Smakują zupełnie inaczej, ale bez dwóch zdań, są pysznie! Według mnie, to takie chrupiące placuszki z gorącym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu:)
W ferie byliśmy - już tradycyjnie - w Szczawnicy. (...) Zawsze też Halinka - nasza nieoceniona gospodyni - przygotowuje coś pysznego. Raz jest to kwaśnica, innym razem domowa ogórkowa, zapiekanka, czy pierogi. Jeden z takich podpatrzonych przepisów zrobiłam w ostatnią sobotę...
Przepyszny, zdrowy farsz o lekko maślanym posmaku zamknięty w mocno pieprznym, miękkim i elastyczny cieście. Całość polana rozpuszczonym masłem, dla dopełnienia smaków i bo tak podane pierogi lubię najbardziej. Przyjemność dzisiejszego popołudnia.
Tym razem przygotowałam dagestańskie pierogi z botwinką i orzechami. Muszę przyznać, że oba te składniki bardzo do siebie pasują i tworzą ciekawą i smaczną potrawę :