Ravioli z ricottą
Ravioli di ricotta in salsa di pomodoro
czyli ravioli z ricottą w sosie pomidorowym. Pierwszy raz to danie jadłam w restauracji agroturystycznej na Sardynii i była to miłość od pierwszego kęsa… Niestety ciężko jest trafić na tak dobre ravioli nawet we włoskich restauracjach, więc jedyne wyjście zrobić je samemu. Są naprawdę przepyszne! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
250 g sera ricotta
2 szklanki dobrego sosu pomidorowego
parmezan
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, żółtka i sól i zacząć wyrabiać ciasto. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie wyrabiając.
Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce nadzienie w odstępach od siebie około 6-7 cm.
Przekryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki.
Radełkiem wycinać kwadraty:
Przekładać na deseczkę wysypaną mąką:
W dużym garnku zagotować wodę, wsypać łyżeczkę soli i wrzucić ravioli.
Gotować około 5-6 minut. Wyjąć łyżką sedzakową.
Sos pomidorowyy podgrzać i wylać kilka łyżek na talerz. Ułożyć ravioli, polać sosem i posypać startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akci VIVA ITALIA w kategorii Primi Piatti