Zielone pierogi z nadzieniem serowym

Zielone pierogi z nadzieniem serowym
Gdy pierwszy raz zobaczyłam u agnieshi zielone pierogi, wiedziałam, że muszę je zrobić. Rok temu o tej porze robiłam zielone naleśniki, dziś przyszedł czas na pierogi. Nadzienie z mięsa jednak nie do końca mi odpowiadało, więc zainspirowana przepisem na farsz z fetą i suszonymi pomidorami, który opublikowała m.in. Wiosanna - zrobiłam podobny.
I okazało się, że zielone pierogi nie tylko pięknie wyglądają, ale również są pyszne :)

Zdjęcie - Zielone pierogi z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZIELONE PIEROGI Z NADZIENIEM SEROWYM
ciasto:
200g siekanego, mrożonego szpinaku,
450g mąki,
1 jajko,
2-3 łyżki oleju,
szczypta soli
nadzienie serowe:
250g sera feta,
250g twarogu,
6-7 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
kilka sztuk oliwek,
1 żółtko,
zioła prowansalskie,
pieprz
+ dodatkowo masło lub śmietana

Szpinak rozmrozić i zmiksować razem z wodą, która wyciekła, końcówką tnącą miksera na jak najbardziej jednolitą „papkę” ;) Dzięki temu ciasto będzie miało soczyście zielony kolor.
Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać szpinak, sól i olej i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby można dodać trochę ciepłej wody. Uformować kulę, przykryć i odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie: twaróg przetrzeć przez sitko (jeśli jest nie mielony), wymieszać z fetą i żółtkiem. Dodać drobno pokrojone pomidory osączone z oliwy oraz oliwki. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wycinać kółka, nakładać po małej łyżeczce farszu i sklejać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem płaskiej łyżki soli oraz 2 łyżek oleju. Gotować pierogi na małym ogniu, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną.

Zdjęcie - Zielone pierogi z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów