Pierogi z ciecierzycą i serem feta
Przepyszny, zdrowy farsz o lekko maślanym posmaku zamknięty w mocno pieprznym, miękkim i elastyczny cieście. Całość polana rozpuszczonym masłem, dla dopełnienia smaków i bo tak podane pierogi lubię najbardziej. Przyjemność dzisiejszego popołudnia. Kilka porcji zamrożonych na kiedyś (chociaż wydaje mi się, że zapasy znikną już w tym tygodniu). Najlepsze pierogi z ciecierzycą jakie do tej pory jadłam, a zjadłam ich już trochę:)
Pierogi z ciecierzycą i serem feta (ok 40-45 szt.): Farsz:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 200 g sera feta
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki
- szczypta soli
- duża ilość świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Ciecierzycę, ser feta i oliwę z oliwek umieszczam w misce, miksuję wszystko (niezbyt dokładnie) przy pomocy blendera z nasadką rozdrabniającą (można przekręcić składniki przez maszynkę). Dodaję tymianek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszam całość bardzo dokładnie. Gotowy farsz odstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Mąkę mieszam z solą i pieprzem, dodaję do niej wodę wymieszaną z oliwą, zagniatam elastyczne i gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odkładam na bok (szczelnie przykrywam), na ok 10 min, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkuję ciasto na grubość ok 1.5-2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką okręgi. Na środek każdego okręgu wykładam dużą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta smaruję delikatnie wodą, zlepiam pierogi.
Pierogi gotuję w dużej ilości osolonej wody, przez ok 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z rozpuszczonym masełkiem lub zeszkloną na maśle cebulą.
Smacznego