Azjatyckie pierożki w dwóch odsłonach
Pierogi to chyba najbardziej znana i lubiana polska potrawa wśród obcokrajowców. Wcale mnie to nie dziwi, ciasto na pierogi jest przepyszne, a szeroki wybór doboru farszu sprawia, że każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak. Prawda jednak jest taka, że nie tylko my jesteśmy wyjątkowi, a pierogowe wyroby kochają i gotują różne narody! Przykładem tego mogą być włoskie ravioli, rosyjskie pielmieni, czy chińskie wonton i dim sum. Na tych ostatnich chciałabym się dziś skupić. Moje azjatyckie pierożki to luźna interpretacja na temat chińskich dim sum. Jedyne co je łączy z Chinami to zapewne ciasto :)
Przygotowałam je na dwa sposoby: z mięsem z kurczaka i kolendrą, oraz wegetariański z pieczoną dynią, miodem i imbirem. Dodatkowym wzmocnieniem zmysłów podczas konsumpcji pierożków był niezwykle aromatyczny dressing na bazie soku z cytryny, imbiru, miodu i kolendry. Przepyszna odmiana pierogów! :)
Azjatyckie pierożki 280 g pszennej mąki 250 ml wrzącej wody
szczypta soli
Do przesianej mąki z solą, dolewamy powoli wrzącą wodę i mieszamy widelcem. Masę przekładamy na blat i wyrabiamy na gładką kulę ok. 5 minut. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wykrawamy kwadraty o bokach 6cmx6cm. Na środek kwadracików wykładamy łyżeczką wybrany farsz i zginamy ścianki tworząc paczuszki lub koszyczki (widoczne na zdjęciu). Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, robimy w nim kilka dziurek i smarujemy odrobiną oliwy. Pierożki gotujemy na parze partiami, każdą ok. 7 minut.
Farsz z kurczakiem, imbirem i kolendrą pierś z kurczaka garść kolendry 2 łyżki startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka octu ryżowego suszona papryczka chilli
sól pieprz
Wszystkie składniki (oprócz kolendry) drobno kroimy i miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy pocięte nożyczkami listki kolendry. Farsz wykładamy na kwadraty z ciasta i lepimy pierożki.
Farsz z pieczoną dynią, imbirem i miodem 200 g dyni 3 łyżki startego imbiru łyżka miodu oliwa
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni, na ok. 30 minut. Następnie dynię odstawiamy, aż ostygnie i odkrawamy skórkę. Kroimy ją w drobną kostkę i mieszamy z imbirem i miodem. Farsz jest gotowy do lepienia pierożków.
Dressing z imbirem, cytryną, kolendrą i miodem 2 łyżki miodu łyżeczka sosu rybnego łyżeczka balsamico łyżka startego imbiru łyżka soku z cytryny skórka z cytryny garść kolendry
Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Tosia