Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Tym razem w ramach wspólngo gotowania ulepiliśmy pierogi. Każdy z nas inne :) Ja zrobiłam sobie powrót do czasów dzieciństwa i przygotowałam pierogi z jabłkami. Nie jadłam ich wieki i prawie zapomniałam, jak delikatny i słodki mają smak... :)

Pierogi przygotowali także: Siaśka, Ilona, Chantel, Maggie, Emma i Paszczak :)

Zdjęcie - Pierogi z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIEROGI Z JABŁKAMI
(na 4 porcje)
350g mąki pszennej,
50g mąki ziemniaczanej,
szczypta proszku do pieczenia,
ok. 50ml wrzątku,
100ml maślanki,
3-4 jabłka,
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%,
cukier (ilość wg uznania),
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego,
cynamon

Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wlać wrzątek i lekko przemieszać, żeby część mąki się zaparzyła. Wlać maślankę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, aby „odpoczęło”.
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po trochę jabłek i zlepiać pierogi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami gotować pierogi na małym ogniu, przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia.
Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym oraz posypane cynamonem.

Kategorie przepisów