Pierogi z mięsem
Klasyczne pierogi z mięsem. Delikatne ciasto i aromatyczna i delikatna masa mięsna. Pierogi bywają u mnie bardzo rzadko ze względu na czasochłonność i długotrwałe lepienie, za którym nie szczególnie przepadam Jednak czasami warto poświęcić ten czas i przygotować takie prawdziwe, domowe, dobrze nadziane
Dziecięce rączki okazały się pomocne nie tylko przy wykrawaniu ciasta, ale także mieleniu mięsa, próbowaniu go i doprawianiu…:)
SKŁADNIKI:
ciasto pierogowe:
300 g mąki pszennej
ok. 250 ml gorącej wody
2 łyżki masła
nadzienie:
0,5 kg wołowiny
1 pierś kurczaka
2 marchewki
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
1 jajko
Nadzienie:
W dużym garnku zagotuj wodę wraz z obraną marchewką i cebulą.Do wrzątku wrzuć wołowinę pokrojoną na mniejsze kawałki i kurczaka. Dodaj łyżeczkę soli, 2-3 ziarnka ziela angielskiego i ugotuj do miękkości.( W przypadku wołowiny może to trwać kilkadziesiąt minut).
Przestudź.
Wyjmij wszystkie składniki nadzienia i odcedzić.
Następnie mięso, marchewkę i cebulę zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa.
Dodaj surowe jajko, dopraw pieprzem.
Ciasto pierogowe:
Mąkę z solą wysyp na stół. Do gorącej wody włóż masło i roztop.
Wlewaj je stopniowo do mąki i wyrabiaj. Ciasto wygniataj przez klika minut by było jednolite i sprężyste. Podsyp mąką w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut by odpoczęło.
Po tym czasie wyrób przez chwilę i rozwałkuj na stole podsypanym mąką na cienki placek.
Z ciasta szklanką lub foremką wycinaj kółka.
Na środek każdego ułóż łyżeczkę nadzienia. Pierożki dokładnie sklejaj na brzegach.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i kolejno wrzucaj pierogi.
Najlepiej robić to partiami. Gdy pierożki wypłyną pogotuj jeszcze około 30 sekund i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z zasmażaną cebulką.
SMACZNEGO