Pierogi z poziomkami

Pierogi z  poziomkami

 

Zdjęcie - Pierogi z  poziomkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 składniki na farsz:

około 600 g poziomek

cukier do smaku


 

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

3/4 ciepłej wody


dodatkowo:

śmietana 18%

cukier

 

 Mąkę wsypać na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić małe wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i wlać około 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste można podsypać dodatkowo mąki. 

Poziomki przebrać, usunąć szypułki i umyć. Do miski wsypać poziomki i odrobinę cukru do smaku, delikatnie wymieszać.

Z gotowego ciasta rozwałkować cienkie placuszki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawać kółeczka a następnie nakładać po łyżce poziomek. Pierogi zlepiać i czynność powtarzać do wyczerpania składników.

 W garze zagotować wodę z odrobiną soli a następnie wkładać porcjami pierogi. Gdy wypłyną na wierzch odczekać około 2 minut i za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć. Podawać ze śmietaną doprawioną cukrem. można zamiast śmietany polać stopionym masłem i spieczoną bułką tartą. Też dobre:)

 

 

            Zdjęcie - Pierogi z  poziomkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z  poziomkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zdjęcie - Pierogi z  poziomkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z  poziomkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów