Pierogi z poziomkami
składniki na farsz:
około 600 g poziomek
cukier do smaku
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3/4 ciepłej wody
dodatkowo:
śmietana 18%
cukier
Mąkę wsypać na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić małe wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i wlać około 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste można podsypać dodatkowo mąki.
Poziomki przebrać, usunąć szypułki i umyć. Do miski wsypać poziomki i odrobinę cukru do smaku, delikatnie wymieszać.
Z gotowego ciasta rozwałkować cienkie placuszki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawać kółeczka a następnie nakładać po łyżce poziomek. Pierogi zlepiać i czynność powtarzać do wyczerpania składników.
W garze zagotować wodę z odrobiną soli a następnie wkładać porcjami pierogi. Gdy wypłyną na wierzch odczekać około 2 minut i za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć. Podawać ze śmietaną doprawioną cukrem. można zamiast śmietany polać stopionym masłem i spieczoną bułką tartą. Też dobre:)