Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam
Zakwas w mojej kuchni używany jest często, ale naprawdę rzadko przy pieczeniu bułeczek. W małych wypiekach stawiam raczej na puszystość ciasta, jaką dają mi drożdże. Dzisiaj zaryzykowałam i jest naprawdę dobrze!
Powoli na straganach pojawiają się wielobarwne dynie. Co prawda to jeszcze nie musi oznaczać, że lato odchodzi na dobre, ale powoli przestawiam się myślami na jesienny klimat.
Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam.
Ten płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny.
Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie. Dzień przed ukazaniem się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec.
Dzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności :-) Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como.
Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury.
Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość
Gdy znalazłam przepis na scones z mąką orkiszową i dodatkiem płatków owsianych,pomyślałam, czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością. Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak, to ich niewątpliwa zaleta,bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek. Robi się je błyskawicznie, szybko się pieką. I tak samo szybko należy je zjeść.
Ten przepis na bułeczki maślane jest trochę odchudzony. Bułeczki zawierają niedużo masła i są bezjajeczne. Potrzebujemy tylko dosłownie odrobinę jajka lub trochę białka do posmarowania bułeczek.