Ciabatta
Ciabatta to włoskie pieczywo najczęściej o prostokątnym kształcie. Wykorzystywane na wiele sposobów stanowi wspaniałą bazę i daje wiele możliwości . Dzisiaj u mnie podstawowy przepis na ciabattę a wkrótce jedna z propozycji do czego można jej użyć.
Biga
- 250g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki drozdzy instant
- 150g letniej wody
Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.
Składniki na ciasto:
- 500g maki pszennej
- 300g letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Następnego dnia rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto. Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztą mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego:)