Chleb cebulowy z pieczoną dynią

Chleb cebulowy z pieczoną dynią

Zdjęcie - Chleb cebulowy z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powoli na straganach pojawiają się wielobarwne dynie. Co prawda to jeszcze nie musi oznaczać, że lato odchodzi na dobre, ale powoli przestawiam się myślami na jesienny klimat.

Dzisiaj piekłam piżmową dynię do placuszków. Trochę kawałków dyni zostało, dlatego postanowiłam, że dodam go do ciasta chlebowego. Akurat planowałam upiec chleb cebulowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc uznałam, że kawałki dyni świetnie zgrają się smakowo.

Zdjęcie - Chleb cebulowy z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb cebulowy z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb cebulowy z pieczoną dynią Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g kawałków pieczonej dyni *
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Instrukcja
  1. *Dynię (u mnie piżmowa) kroimy w kostkę, wrzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy oliwą i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.
  2. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzy. Podsmażamy, aż będzie szklista.
  3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, drożdże, kawałki pieczonej dyni i zawartość patelni z podsmażoną cebulą.
  4. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  5. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy ręką wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  6. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 27-30 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce i podajemy ze Smakowitą Pajdą.

3.1.09

Kategorie przepisów