Czekladowy chleb z cydrem
Dziś proponuję wam pyszny i mięciutki chlebek z chrupiąca skórką który można jeść nie tylko ze słodkimi dodatkami. Jest niezwykle aromatyczny i prosty do wykonania. Polecam
zaczyn
- 250 ml wody
- 60 g aktywnego zakwasu
- 2 łyżki mąki razowej typu 2000
Ciepłą wodę wymieszać z zakwasem i mąką odstawić na 12 godzin.
- 125 ml szklanki cydru z białego bzu
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 60 g kakao
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru trzcinowego ciemnego
- 400 g mąki razowej
- 200 g mąki żytniej
- 3 łyżki otrębów gryczanych
Do zaczynu dodać płynne składniki cydr, oliwę, połączyć. Następnie dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Następnie przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką , zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie odgazować ciasto czyli zagnieść kilka razy, przełożyć do natłuszczonej formy i zostawić aż wyrośnie - naciąć lekko nożem wierzch chleba. Piekarnik rozgrzać do 220 C i wstawić do piekarnika na 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę 180 i piec jeszcze ok 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.