Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie)
Istnieją połączenia niezniszczalne: gruszki z serem blue, jabłka z cynamonem, czy pomidory z bazylią. Latem najczęściej gości na moim stole to ostatnie połączenie smaków. Czemu? Bo późnym latem pomidory są najlepsze, niezwykle aromatyczne i cieszą jak nigdy. Zwykle łącze je z mozzarellą i bazylią, polewam oliwą i octem balsamicznym. Caprese sprawdza się idealnie w czasie upałów.
Nie ukrywam, że takie połączenia smaków również świetnie pasują do chleba. Nie mówię tu o kanapkach z takimi dodatkami (choć to również jedne z moich ulubionych), ale o dodaniu składników do samego ciasta chlebowego. Dzięki temu chleb nabiera niesamowitego aromatu i lekkiego, pomidorowego koloru.
Połączenie to stosuje nie od dziś, ale dzisiaj wyjątkowo postawiłam na bułeczki na zakwasie. Zakwas w mojej kuchni używany jest często, ale naprawdę rzadko przy pieczeniu bułeczek. W małych wypiekach stawiam raczej na puszystość ciasta, jaką dają mi drożdże. Dzisiaj zaryzykowałam i jest naprawdę dobrze!
Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 16 godz. 25 min. Porcje: 5 Składniki- Zaczyn:
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- 50 g mąki pszennej razowej
- 25 g mąki pszennej chlebowej
- 75 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 80 g przecieru pomidorowego
- 100 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżeczki soli
- 130 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien po tym czasie bąbelkować.
- Po upływie czasu leżakowania zaczynu dodaj do niego resztę składników (w tym posiekaną bazylię).
- Zagniataj ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję. Na początku może się lekko lepić do rąk, ale stopniowo, w miarę zagniatania ciasto powinno być co raz bardziej elastyczne.
- Zagniataj kilka minut, a następnie pozostaw ciasto w misce, w ciepłym miejsce na ok. 4 godziny pod przykryciem szmatki.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części.
- Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Wsadź blaszkę lub naczynie do lodówki, przykryj materiałową szmatką i daj bułeczkom wyrosnąć powoli w lodówce przez ok. 10-12 godzin.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz ok. 25 minut.