Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie)

Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie)

Zdjęcie - Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Istnieją połączenia niezniszczalne: gruszki z serem blue, jabłka z cynamonem, czy pomidory z bazylią. Latem najczęściej gości na moim stole to ostatnie połączenie smaków. Czemu? Bo późnym latem pomidory są najlepsze, niezwykle aromatyczne i cieszą jak nigdy. Zwykle łącze je z mozzarellą i bazylią, polewam oliwą i octem balsamicznym. Caprese sprawdza się idealnie w czasie upałów.

Nie ukrywam, że takie połączenia smaków również świetnie pasują do chleba. Nie mówię tu o kanapkach z takimi dodatkami (choć to również jedne z moich ulubionych), ale o dodaniu składników do samego ciasta chlebowego. Dzięki temu chleb nabiera niesamowitego aromatu i lekkiego, pomidorowego koloru.

Zdjęcie - Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączenie to stosuje nie od dziś, ale dzisiaj wyjątkowo postawiłam na bułeczki na zakwasie. Zakwas w mojej kuchni używany jest często, ale naprawdę rzadko przy pieczeniu bułeczek. W małych wypiekach stawiam raczej na puszystość ciasta, jaką dają mi drożdże. Dzisiaj zaryzykowałam i jest naprawdę dobrze!

Bułeczki pomidorowo-bazyliowe (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 16 godz. 25 min.

Porcje: 5

Składniki
  • Zaczyn:
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 130 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien po tym czasie bąbelkować.
  2. Po upływie czasu leżakowania zaczynu dodaj do niego resztę składników (w tym posiekaną bazylię).
  3. Zagniataj ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję. Na początku może się lekko lepić do rąk, ale stopniowo, w miarę zagniatania ciasto powinno być co raz bardziej elastyczne.
  4. Zagniataj kilka minut, a następnie pozostaw ciasto w misce, w ciepłym miejsce na ok. 4 godziny pod przykryciem szmatki.
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części.
  6. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Wsadź blaszkę lub naczynie do lodówki, przykryj materiałową szmatką i daj bułeczkom wyrosnąć powoli w lodówce przez ok. 10-12 godzin.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułeczki i piecz ok. 25 minut.

3.1.09

Kategorie przepisów