Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem
Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi słodyczy,także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami,a chleb z nia upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni.Bardzo polecam
Składniki na dużą keksówkę:
250 g surowej marchewki/2 szt.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej 630
2 płaskie łyżeczki soli
320 ml wody
200 g żytniego zakwasu
1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
- wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym
- odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać na 2 predkości ,aż do ukazania się siatki glutenowej
- w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki.Maksymalnie odcisnać sok.Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej.Sok oczywiście wypić
- porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę.Dokładnie wymieszać z ciastem
- ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- piekarnik nagrzać do 240`
- wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem
- włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
- studzić na kratce