Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem

Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem
Zdjęcie - Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach,a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość.Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy,w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka.Lekkostrawna i zdrowa.Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi słodyczy,także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami,a chleb z nia upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni.Bardzo polecam

Zdjęcie - Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na dużą keksówkę:

250 g surowej marchewki/2 szt.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej 630
2 płaskie łyżeczki soli
320 ml wody
200 g żytniego zakwasu
1 łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:
  • wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym
  • odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać na 2 predkości ,aż do ukazania się siatki glutenowej
  • w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki.Maksymalnie odcisnać sok.Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej.Sok oczywiście wypić
  • porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę.Dokładnie wymieszać z ciastem
  • ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 240`
  • wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem
  • włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
  • studzić na kratce
ZYCZE SMACZNEGO!

Kategorie przepisów