Bułki dyniowe

Aż trudno uwierzyć ile można zrobić z jednej dyni. Moja kolejna propozycja to mięciutkie, oczywiście słoneczne  bułki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe, tylko z masłem. Wspaniale smakowały także w pracy na drugie śniadanie.Taka żółciutka kanapka jest niezwykle kusząca.

Zdjęcie - Bułki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skłądniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 100 g masła
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać drożdże, jajka, pure z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do na 40 min. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć  w rulon. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i odstawić na 15 min. Przed wstawieniem do pieca posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Piec 20 min w temperaturze 180 st.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy
2

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia
2

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe
1

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017!
1

Chleb na zakwasie z dynią i fi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bagietka dyniowo-imbirowa

Bagietka dyniowo-imbirowa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowe bajgle
1

Dyniowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb