Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia

Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia
Wrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie. Dzień przed ukazaniem się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec. Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie:http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html
i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html

A teraz parę moich uwag. Ciasto było dosyć luźne, dopiero po drugim złożeniu dało się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny. Chleby upiekły się ładnie, są smaczne, ale jednak jak dla mnie, zdecydowanie zbyt słodkie. Może gdybym miała własne suszone jabłka ta słodycz nie byłaby tak wyraźna - nie wiem i chyba się nie dowiem. Ci, którzy lubią słodkie akcenty, na pewno będą zadowoleni.

Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
przepis kopiuję ze strony Amber Normandzki chleb jabłkowy
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki

(podaję za Kamilą)

składniki
zaczyn

160 g mąki chlebowej

100 g wody

30 g zakwasu

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki chlebowej

90 g mąki pszennej razowej

210 g wody

310 g cydru jabłkowego

20 g soli

5 g drożdży instant

260 g zaczyn

140 g suszonych jabłek
przygotowanie
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.

Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Listę piekących zamieszczę po powrocie :)

Kategorie przepisów