Włoski chleb z Como (Pane di Como)
Dzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności :-) Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como. Przepis na chleb pochodzi z książki „The Italian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest wart aby go upiec nie raz… :)!
Włoski chleb z Como (Pane di Como)Składniki (na 2 bochenki):
Zaczyn:
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
Ciasto właściwe:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
- 6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej
- 1 łyżka soli
- mąka kukurydziana do posypania …. ale zapomniałam posypać :-(
1. Zaczyn: Mieszamy drożdże z małą ilością wody, dodajemy resztę wody i miód, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy mleko i mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc.
2. Zaczyn mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę i sól i mieszamy 5-8 minut w mikserze (lub ręcznie). Ciasto lekko smarujemy oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny.
3. Ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy bochenek. Wkładamy do koszyka do wyrastania lub-jak ja- na kuchenną ściereczkę oprószoną dużą ilością mąki i do durszlaka. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na rozgrzany kamień do pizzy lub na rozgrzaną grubą blachę, posypaną lekko kaszą kukurydzianą. Chleb można naciąć przed włożeniem do piekarnika. Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, jeśli pukamy w jego spód, jeśli nie to musimy jeszcze go dopiec. Zostawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF