Scones - orkiszowe z płatkami owsianymi
Scones - bardzo często pojawiają się przepisy na te "dziwne",jak dla mnie bułeczki.Angielskie bułeczki,już sama nie wiem czy śniadaniowe,czy do popołudniowej herbatki,choć ponoć nikt o 5 po południu herbatki w Anglii nie pija.Gdy znalazłam przepis na scones z mąką orkiszową i dodatkiem płatków owsianych,pomyślałam,czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością .Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak ,to ich niewątpliwa zaleta,bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek.Robi się je błyskawicznie,szybko się pieką.I tak samo szybko należy je zjeść.Jednak nie gorące,bo przekrojone gorące są glinaste,a zimne juz są niesmczne.Najsamczniejsze są letnie,lekko chrupiące.Przyznam jednak szczerze,że jestem mocno zaskoczona ich popularnością.Mnie nie uwiodły.Moje bułeczki uratowało przepyszne smarowidło - masełko dyniowe-przepis tutaj .Z samym masłem też smakują nieźle.
Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej+ mąka do podsypania
1 opakowanie proszku do pieczenia
3/4 lyżeczki soli
3 jajka-M
100 g miękkiego masła
250 naturalnego jogurtu
120 g płatków owsianych
szczypta cukru
Wykonanie:
- wymieszać mąkę z proszkiem do piczenia,solą i szczyptą cukru.Dodać 2 jajka,100 g masła i zagnieść.Dodać jogurt oraz 100 g płatków owsianych i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkować dość grubo,bo na około 2,5 cm.Wycinać foremka o przekroju 7 cm kółka i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- z poyostałego jajka odzyielić żółtko i rozmieszaćje y 1 łyżką wody.Posmarować bułeczki i posypać resztą płatków owsianych
- piec w 200`C na średniej szynie około 15 minut,do zezłocenia
- serwować letnie z masełkiem dyniowym lub zwykłym