Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka.
Wuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka!
Pieczona biała kiełbasa to bardzo proste danie. Obok parzonej w żurku ta cieszy się największą popularnością. Do podania w takiej formie wybieram cienką wersję. Głównie dlatego, że świetnie prezentuje się zwinięta w zgrabnego ślimaka, ale też lepiej przechodzi smakiem przypraw i dodatków, a także szybciej się ją piecze.
Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem?
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę i olej. Na koniec dodać brzoskwinie i budyń, zamieszać. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto...
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut. Następnie obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozetrzeć. Odstawić na bok.
Pieczarki obrać, posiekać w drobną kostkę. Osobno pokroić białą i zieloną część szczypioru...
O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas przyjemnie mija. Czytając przepis na KROKiety krok po kroku będziecie w szoku. Prawdziwą rakietą jest tu połączenie ziemniaków, wędzonego twarogu i karmelizowanej cebuli. Ten prosty farsz nadaje krokietom nieziemskiego smaku. To żadne kokietowanie, tylko prawdziwe krokietowanie!
Ja suchego lodu użyłam do drinków, które dzięki niemu zostały schłodzone i można było cieszyć się fajnym efektem dymiącym :-). Smak i zapach nie został oczywiście zmieniony :-)
Smoothie to jedna z najprostszych rzeczy w kuchni. Niczego ekscytującego tu nie ma, bo cóż to za wyzwanie zmiksować 2-3 składniki. Jednak czasami te tak bardzo oczywiste składniki dadzą tak nieoczekiwany efekt, że to właśnie jest powód, dla którego warto to robić.
Sałatka pasująca na każdą porę roku, ale por to warzywo bardziej zimowe i z dużą zawartością witamin , dlatego polecam tą sałatkę właśnie na to porę roku.
Delikatne, orzeźwiające ciasto cytrynowe z bitą śmietaną oraz kokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego.
Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien siegać 2-3 cm nad fasolę. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli...
Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo
Taki walentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady.