Koksowa babka na maślance
Jeśli w przepisie na ciasto znajdę wiórki kokosowe, a do tego jeszcze maślankę, po prostu wiem, że to będzie petarda! Oba te składniki gwarantują bowiem, że upieczemy pyszne, wilgotne ciasto, które będzie aromatyczne i naprawdę długo zachowa świeżość.
Moją babkę kokosowa przygotowałam w klasycznej formie z „kominkiem” o średnicy ok.25 cm, możecie jednak użyć tez korytka o długości ok.30 cm.
Babkę przed podaniem obsypcie cukrem pudrem, świetnie pasować będzie jednak też lukier przygotowany na bazie soku z limonki (lub cytryny).
Składniki:
- wiórki kokosowe - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- cukier - 1 i 1/3 szklanki
- maślanka - 1 szklanka
- masło - 100 g, miękkie
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
Masło zmiksuj z cukrem i solą na puszystą masę.
Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, a następnie dodawaj naprzemiennie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i maślankę, aż otrzymasz gładkie ciasto.
Na koniec dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej wewnątrz mąką.
Piecz w temp. 180 oC przez ok. 45-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z foremki lekko je ostudź.