Koksowa babka na maślance

Koksowa babka na maślance

Zdjęcie - Koksowa babka na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli w przepisie na ciasto znajdę wiórki kokosowe, a do tego jeszcze maślankę, po prostu wiem, że to będzie petarda! Oba te składniki gwarantują bowiem, że upieczemy pyszne, wilgotne ciasto, które będzie aromatyczne i naprawdę długo zachowa świeżość.

Zdjęcie - Koksowa babka na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją babkę kokosowa przygotowałam w klasycznej formie z „kominkiem” o średnicy ok.25 cm, możecie jednak użyć tez korytka o długości ok.30 cm.

Zdjęcie - Koksowa babka na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babkę przed podaniem obsypcie cukrem pudrem, świetnie pasować będzie jednak też lukier przygotowany na bazie soku z limonki (lub cytryny).

Zdjęcie - Koksowa babka na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • wiórki kokosowe - 1 i 1/2 szklanki
  • jajko - 3 szt
  • cukier - 1 i 1/3 szklanki
  • maślanka - 1 szklanka
  • masło - 100 g, miękkie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Masło zmiksuj z cukrem i solą na puszystą masę.

Ciągle miksując wbijaj po jednym jajku, a następnie dodawaj naprzemiennie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i maślankę, aż otrzymasz gładkie ciasto.

Na koniec dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej wewnątrz mąką.

Piecz w temp. 180 oC przez ok. 45-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z foremki lekko je ostudź.

Kategorie przepisów