Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I
Kurczak na kołderce z jarmużu z kaszą gryczną to propozycja na pyszny i zdrowy obiad.
Tak smakuje dieta przyspieszająca metabolizm!
Danie należy do fazy I
Składniki dla 2 osób:
jarmuż w ilości dowolnej (im wiecej tym lepiej)
2 porcje filety z kurczaka a`120 g
2 łyżki octu jabłkowego/winnego
sól, pieprz
papryka słodka, tymianek/oregano
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
dodatkowo 1 owoc np. jabłko
Wykonanie:
- kurczaka opłukać, dokładnie wysuszyć. Skropić octem winnym, posolić, oprószyć pieprzem i suszonym tymiankiem, odstawić na 15 minut do zamarynowania
- przygotować jarmuż z tego przepisu
- odmierzyć okołoo 3/4 szklanki kaszy gryczanej i ugotować w osolonej wodzie 15 minut
- kurczaka ułożyć na mocno rozgrzanej patelni i "smażyć" po kilka minut z każdej strony. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut do miękkości
- gotowego kurczaka pokroić w plastry. Podawać z jarmużem i kaszą gryczaną
SMACZNEGO !