Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak, tak, dobrze przeczytaliście- śniadanie do łóżka! Notka z tego cyklu, jak policzyłam, nie pojawiła się na blogu od kwietnia zeszłego roku! Może dlatego, że mniej więcej w tym samym czasie zaczęłyśmy z Tosią pracować nad naszą książką o śniadaniach właśnie i nie chciałyśmy zdradzać naszych nowych pomysłów. Ale o tym planujemy opowiedzieć (tym, którzy jeszcze wszystkiego nie wiedzą) innym razem.

Dzisiaj chciałabym wam opowiedzieć o moim nowym kulinarnym znalezisku, które zelektryzowało naszą domową scenę śniadaniową, mianowicie o ziemniaczano-twarogowych placuszkach. Stworzyłam je inspirując się saksońskimi quarkkeulchen, jednak okazało się, że decydując się na inny kształt placuszków i nie smażąc ich na głębokim tłuszczu, stworzyłam coś prawie zupełnie
nowego.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zanim je usmażyłam, wydawało mi się, że coś, czego bazą jest puree ziemniaczane, będzie raczej ciężkie. Okazało się, że nic bardziej mylnego, placuszki są faktycznie mocno sycące, ale w smaku niezwykle delikatne i rozpływają się w ustach.

Ja podałam je z jabłkami na gorąco i jogurtem naturalnym, ale świetnie będą smakować nawet z samym cukrem pudrem i dodatkiem świeżych owoców. Jeśli chcecie rano oszczędzić czas, przygotujcie ciasto wieczorem, wsadźcie do lodówki i usmażcie placuszki rano.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki ziemniaczano-twarogowe (około 15 sztuk)

- 650 g ziemniaków
- 2 łyżki soli

- 325 g tłustego twarogu
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 175 g mąki
- 75 g rodzynek sułtańskich
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ziarenkami z laski wanilii, lub pominąć)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu

- olej kokosowy, masło klarowane lub olej rzepakowy- do smażenia

dodatki
gorące jabłka:
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu

- cukier puder
/
- świeże owoce

1. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą nieco ponad ich wysokość, posól dwiema łyżkami soli i zagotuj. Gotuj aż zmiękną (sprawdź czy są gotowe za pomocą widelca). Powinno to potrwać około 15-20 min. Odcedź.
2. W czasie, gdy gotują się ziemniaki, zacznij szykować gorące jabłka (jeśli decydujesz się na tę opcję). Pokrój jabłka na małe kawałki i rozgrzej masło w małym garnku. Dodaj jabłka i cynamon, lekko obsmaż, a następnie wlej pół szklanki wody. Daj im się gotować powoli aż się rozpadną. Jeśli wolisz mus, możesz zmiksować je blenderem.
3. Rodzynki zalej wrzątkiem do ich wysokości i odstaw na chwilę, aby zmiękły.
4. Ziemniaki ostudź i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj twaróg, masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z jednej cytryny, szczyptę soli i cynamon. Rozgnieć wszystko tłuczkiem aż stworzysz jednolitą masę. Dodaj mąkę i wmieszaj ją dokładnie łyżką.
5. Odcedź rodzynki i dodaj je do ciasta. Wymieszaj łyżką.
6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju ( ja użyłam kokosowego) i usmaż próbnego małego placuszka z dwóch stron. Jeśli smakuje dobrze, rozpocznij smażenie reszty.
7. Wykładaj na patelnie po łyżce ciasta, lekko je przygniatając łyżką. Smaż z dwóch stron, aż zbrązowieją. Przerzucaj ostrożnie, gdyż są bardzo delikatne.
8. Wyjmij placuszki na ręcznik papierowy i przykryj kolejnym, aby odsączyć je z tłuszczu. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasto.
9. Podawaj z wybranymi dodatkami.

Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Poranna owsianka z chia, miodem i granatem

Poranna owsianka z chia, miode…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szakszuka - jajka w pomidorach
1

Szakszuka - jajka w pomidorach

Kaś Kaś
Bake&Taste

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
1

Nocna owsianka z chia i masłem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka twarogowa z jabłkami
1

Zapiekanka twarogowa z jabłkam…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami
3

Zupa ziemniaczana z serem i kl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Oponki serowe
3

Oponki serowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta z żółtej soczewicy z orzechami, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
2

Pasta z żółtej soczewicy z orz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
1

Poduszeczki z ciasta francuski…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni