Parmezanowe frytki z kurczaka
Taki fajny pomysł na pieczonego kurczaka. Aromatyczny i pyszny.
500g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
1 szklanka bułki tartej, użyłam panko
3 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 200° C.
W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser.
Oliwę wlej do drugiej miseczki.
Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był obtoczony w oliwie. Następnie każdą część obtaczaj w panierce i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 25 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO