Domowe tortille

Już po pierwszej próbie z domowymi plackami wiedziałam, że to gotowców nie wrócę. Są pyszne, elastyczne i bez żadnych sztucznych dodatków. Ja używam mąkę pszenną, ale co kto lubi. Można eksperymentować z innymi mąkami. Nie zaprzeczę, że zrobienie domowych wrapów wymaga trochę czasu i pracy, ale czego nie robi się dla najbliższych. Smacznego!

Zdjęcie - Domowe tortille - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe tortille składniki na ok 10 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • ok 180 ml wody bardzo ciepłej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
przygotowanie:

Z podanych składników zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam na 20 minut.

Następnie odcinam kawałki wielkości śliwki. Rozwałkowuję jak najcieniej. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni po ok 30 sekund z każdej strony.

Przepisy z tych kategorii

Tortilla pszenna
3

Tortilla pszenna

Kasia Kasia
Pełny talerz

Domowe tortille kukurydziane
12

Domowe tortille kukurydziane

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą krakowską
2

Quesadilla z serem, pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa meksykańska z klopsikami
4

Zupa meksykańska z klopsikami

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tacos z krewetkami w tempurze
1

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Naleśniki po meksykańsku zapiekane
5

Naleśniki po meksykańsku zapie…

Beti Beti
kruche babeczki

Chili con carne
2

Chili con carne

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa meksykańska
4

Zupa meksykańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tacos z rybą

Tacos z rybą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jajka zapiekane po meksykańsku

Jajka zapiekane po meksykańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust