Cytryny w syropie
Na zimowe dni przedstawiam Wam smakowity dodatek do rozgrzewającej herbaty. Przepis dostałam od mojej prababci, która zawsze w jesienno-zimowym okresie robiła nam takie specjały. Do przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników i odrobiny cierpliwości.
Składniki
Cytryny obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy do słoika jedną warstwę cytryn i posypujemy 3 łyżkami cukru. Powtarzamy czynność do całkowitego zapełnienia słoika. Na wierzchu powinna zostać warstwa cukru. Słoik zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. W tym czasie cytryny puszczą soki i wytworzy się przepyszny syrop.
Smacznego !
Składniki
- ok. 8 cytryn
- ok. 12 łyżek cukru
Cytryny obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy do słoika jedną warstwę cytryn i posypujemy 3 łyżkami cukru. Powtarzamy czynność do całkowitego zapełnienia słoika. Na wierzchu powinna zostać warstwa cukru. Słoik zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. W tym czasie cytryny puszczą soki i wytworzy się przepyszny syrop.
Smacznego !