Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z mozzarellą, tylko zamiast chleba występuje tutaj bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.
Od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. Poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. W100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. Szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.
Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica"
Kiedyś robiłam ciasteczka z proszkiem budyniowym - pamiętałam, że były pyszne. Miałam jeszcze trochę jogurtu, więc postanowiłam go wykorzystać. Ciasteczka wyszły mocno waniliowe, słodkie, kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię.
Makaron ugotuj na sposób al' dente. Cebule obierz i pokrój na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej z puszki tuńczyka i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
Do rondelka wlać olej, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć ją kilka minut mieszając, dodać curry, pieprz ziołowy, musztardę, zalać wodą tak by przykryła cebulę, gotować na małym ogniu do miękkości cebuli...
Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe... Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności.
Tym razem ogórki na ostro. (...) Dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla. Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...
Sezon na ogórki trwa. Nie wyobrażam sobie bez nich tradycyjnego polskiego domu latem.(...) Najczęściej przygotowuję ją z pokrojonych w plasterki ogórków polanych kwaśną śmietaną z cukrem, odrobiną soli i koperkiem. Dzisiejsza sałatka z ogórków zawiera o wiele więcej składników niż tradycyjna mizeria i jest bardzo, bardzo dobra!!!
Chcę przedstawić prosty przepis na rabarbar zapiekany pod delikatna pierzynką jajeczno-śmietanową. Kwaśne owoce przykryte słodkim puszystym ciastem tworzą idealny i doskonale uzupełniający się duet.