Torcik jogurtowo-śmietankowy z jeżynami
.
Spód:
8 dag czekolady mlecznej
5 dag pokruszonych herbatników
1 łyżka masła
.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z herbatnikami.
Masę wyłożyć na tortownicę i dokładnie ubić.
.
Masa:
25 dag jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki 30 %
0,5 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
5-6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka jeżyn
.
Jeżyny opłukać i osuszyć.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Kiedy napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
4 łyżki jogurtu odlać i połączyć z ostudzoną żelatyną, a następnie z resztą jogurtu.
Śmietanę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą jogurtową.
Na czekoladowym spodzie ułożyć część jeżyn, wylać masę, a na jej wierzchu położyć resztę owoców.
Torcik wstawić do lodówki aby masa stężała.
.
Jeśli żelatyna zbyt szybko zetnie się w jogurcie, tworząc kluski, najlepiej miskę z masą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko ją podgrzewać do momentu aż żelatyna się rozpuści.
Z podanych proporcji wyszedł torcik o średnicy 17 cm.