Sos cebulowo - musztardowy
Pyszny, szybki sos do ziemniaków lub kaszy.
Składniki:
- 3 duże białe cebule (czosnkowe),
- 3 łyżeczki musztardy kremskiej,
- 1 kromka dobrego chleba (może być ziarnisty),
- olej,
- woda,
- sos sojowy,
- curry - 1 płaska łyżeczka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, odrobina papryki wędzonej, ew. sól.
Wykonanie:
Cebule obrać, przekroić na pół i każdą po szerokości na pół, pokroić je w piórka. Do rondelka wlać olej, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć ją kilka minut mieszając, dodać curry, pieprz ziołowy, musztardę, zalać wodą tak by przykryła cebulę, gotować na małym ogniu do miękkości cebuli, w międzyczasie chleb (może być ze skórką), kruszymy na małe okruszki ;-) Dodajemy chleb do gotującej się cebuli, ewentualnie dolewamy trochę wody jeśli chcemy mieć więcej sosu. Doprawiamy go sosem sojowym, pieprzem, papryką do smaku. Gotujemy do całkowitej miękkości cebuli i rozgotowania się chleba.
Gotowym polewamy ziemniaki lub kasze, pycha :-)
Smacznego!!!