Chleb piwny z suszonymi śliwkami
„ Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" i nie tylko. Przy okazji mogłam przetestować jeszcze jeden, nowy produkt tych zakładów, mianowicie „Olej kujawski filtrowany na zimno”, który dodałam do chleba, aby był bardziej wilgotny. Sprawdził się znakomicie”.
Chleb piwny z suszonymi śliwkami (inspiracja - "Domowy chleb bułki i bułeczki" Anny Wrońskiej)
Składniki:
podłużna forma o wym. 11x25cm
225g mąki pszennej typ 650
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g świeżych drożdży
1 szklanka piwa Karmi Clasic
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
100g suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
Rozmieszaj drożdże z cukrem, 1 czubata łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Odstaw aż zaczyn wyrośnie.
Wlej do dzieży robota lekko podgrzane piwo, dodaj cały zaczyn, mąkę i pozostałe składniki. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno utworzyć kulę. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przekładamy na deskę, lekko odgazowujemy i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy do ponownego rośnięcia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczony chlebek studzimy na kracie kuchennej.
Przepis dodaję do akcji