Chleb piwny z suszonymi śliwkami

Chleb piwny z suszonymi  śliwkami


Zdjęcie - Chleb piwny z suszonymi  śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" i nie tylko. Przy okazji mogłam przetestować jeszcze jeden, nowy produkt tych zakładów, mianowicie „Olej kujawski filtrowany na zimno”, który dodałam do chleba, aby był bardziej wilgotny. Sprawdził się znakomicie”.
Zdjęcie - Chleb piwny z suszonymi  śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb piwny z suszonymi śliwkami (inspiracja - "Domowy chleb bułki i bułeczki" Anny Wrońskiej)
Składniki:
podłużna forma o wym. 11x25cm
225g mąki pszennej typ 650
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g świeżych drożdży
1 szklanka piwa Karmi Clasic
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
100g suszonych śliwek pokrojonych w paseczki

Rozmieszaj drożdże z cukrem, 1 czubata łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Odstaw aż zaczyn wyrośnie.
Wlej do dzieży robota lekko podgrzane piwo, dodaj cały zaczyn, mąkę i pozostałe składniki. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno utworzyć kulę. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przekładamy na deskę, lekko odgazowujemy i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy do ponownego rośnięcia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczony chlebek studzimy na kracie kuchennej.

Przepis dodaję do akcji

Zdjęcie - Chleb piwny z suszonymi  śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów