Dwukolorowy jabłecznik.

Dwukolorowy jabłecznik.

 Zdjęcie - Dwukolorowy jabłecznik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ktoś mi właśnie przypomniał, że dawno nie robiłam żadnego ciasta z jabłkami. Dzieje się tak z prostej przyczyny, tak lubię jabłka, że zazwyczaj zjadam je na surowo. Zawsze mam też kompana do takiej uczty, moja 1,5 roczna córeczka dzielnie towarzyszy mamie. Kiedyś uwielbiałam duszący zapach cynamonu, smak jeszcze ciepłej szarlotki, najczęściej jadałam tę na kruchym cieście, ale jako, że niedługo oduczę się robić inne ciasta niż kruche, postanowiłam zrobić ucierany jabłecznik. Prosty, szybki i efektowny. Warstwy ciasta oddzielone są jabłkami, co sprawia, że ciasto wyglądem przypomina lekki torcik. Pięknie prezentuje się z grubą warstwą lukru lub kleksem bitej śmietany na górze, u mnie jednak tradycyjnie oprószony cukrem pudrem. W sam raz do popołudniowej kawy. Jest na tyle smaczny, że mąż zabrał spory zapas ze sobą do pracy. No, ale wyszłam za ciasteczkowego potwora, więc nie wiem, czy to wiarygodne ?

Zapraszam na dwukolorowy jabłecznik, tradycyjnie pachnący cynamonem i idę dalej cierpieć z powodu kończących się wakacji. Jedyny plus z nich taki, że w pokoju pachnie cała sterta nowych książek…

Składniki:

  • 350g mąki tortowej
  • 250g cukru pudru
  • 250g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przesmażyć na maśle, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Odstawić.
  2. Masło (lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i utrzeć mikserem na puszystą masę.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
  4. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem.
  5. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
  6. Na kwadratową blachę wyłożyć ciemne ciasto, na nim rozsmarować jabłka i przykryć białym ciastem.
  7. Piec ok 40 minut w 200°C

Smacznego ?

Zdjęcie - Dwukolorowy jabłecznik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów