Brownies z cukinią
Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe... Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności.
Na pewno warte wypróbowania, zwłaszcza teraz kiedy mamy pełnię sezonu cukiniowego. Ja popełniłam mały błąd wykorzystując miód gryczany (tylko taki był w domu). Ma on bardzo charakterystyczny, mocny a dla niektórych za mocny aromat: dla mnie jest bardzo OK, dla męża nie do końca.
Brownies z cukinią i miodem - Laura Ciacho wygrzebałam tutaj, tam też znajdziecie oryginalny przepis.
SKŁADNIKI:
Formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
Wymieszać wszystkie składniki i masę wylać do przygotowanej formy.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem - ma być czysty po nakłuciu ciasta.
Na pewno warte wypróbowania, zwłaszcza teraz kiedy mamy pełnię sezonu cukiniowego. Ja popełniłam mały błąd wykorzystując miód gryczany (tylko taki był w domu). Ma on bardzo charakterystyczny, mocny a dla niektórych za mocny aromat: dla mnie jest bardzo OK, dla męża nie do końca.
Brownies z cukinią i miodem - Laura Ciacho wygrzebałam tutaj, tam też znajdziecie oryginalny przepis.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki tartej cukinii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 dkg gorzkiej czekolady
Formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
Wymieszać wszystkie składniki i masę wylać do przygotowanej formy.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem - ma być czysty po nakłuciu ciasta.