Dzisiaj proponuję aromatyczny drink o smaku malinowym. Idealny na taką beznadziejną pogodę jaka jest za oknem. Dzięki malinowej nucie można poczuć odrobinę lata:)
Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie).
Sernik pyszny, orzeźwiający, z leciutką kokosową pierzynką.Mój wyszedł trochę ciężki - użyłam twarogu z "kiełbaski", który mocno osuszony. Sernik znalazłam u Ireny i Andrzeja. Razem z nimi piekły Majana i Anita.
Z wyglądu przypomina trochę "Pleśniaka" , a w smaku sernik - delikatny , piankowy. I chociaż jestem wielbicielką kokosowych smaków , to chętnie zjadłabym ten "styropian" również z brzoskwiniami (zamiast z kokosem). Ogólnie ciasto pyszne , a nazwa... no cóż , bywają gorsze , jak chociażby wspomniany wcześniej pleśniak ;-)
W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji". Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-) Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!
Ja zrobiłam wszystko wg przepisu i sernik wyszedł za słodki. Następnym razem dam mniej cukru - poza tym był genialny. Świetnie pasują do niego świeże truskawki.
Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!
Kuchnię chińską lubię za to, że jest zdrowa, smaczna i mało czasochłonna. Większość potraw przygotowuje się na patelni, krótko smaży lub dusi i używa się małych ilości tłuszczu. No i te przyprawy...
Sernik jest absolutnie P R Z E - P Y - S Z N Y !!! Zbytnia wilgotność gdzieś wyparowała, ma idealną konsystencję, nabrał przez to puszystości i jest bardzo delikatny ...
Straszliwie prosta zupa, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Caprari "Kuchnia świata". Jest to moja pierwsza propozycja w ramach Dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.
Na dzisiejszy Dzień Czosnku szykowałam coś zupełnie innego, ponieważ jednak ubiegły tydzień minął mi zupełnie inaczej niż planowałam, tak więc i plany w związku z dzisiejszą akcją uległy zmianie. Ten przepis miałam już na ubiegłoroczny Dzień Czosnku ale wtedy zdecydowałam się na inną sałatkę a dzisiaj pokazuję ten, którego nie wykorzystałam. Sałatka jest smaczna, doskonała na przystawkę chociaż ja jem ją dzisiaj na obiad. Polecam:)
Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Filety oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, żeby się nie odbijało. Porę pokroić w talarki, posolić, aby zmiękła. Ananasy wyjąć z puszki, odsączyć i pokroić w większą kostkę.
Przepis pochodzi trochę stąd i trochę stąd. Wyszła pyszna i przypadkiem (zamiast słodkiej papryki dodałam ostrą) bardzo ostra potrawka rybno paprykowa.
Cieciorkę posolić pod sam koniec gotowania. Jeżeli używam mrożonego szpinaku to go rozmrażam, a jeżeli świeżego to go kroje na małe kawałki. Podsmazam szpinak na kilku łyżkach oliwy,trochę solę i dodaję ząbek zgniecionego czosnku.Następnie dorzuczam do szpinaku ugotowaną cieciorką i troszeczke utartej gałki muszkatołowej.Gałki potrzebujemy zaledwie szczyptę, bo ma bardzo silny aromat. Wszystko mieszam ze sobą, jeszcze chwilę podgrzewam i gotowe. Świetnie pasuje do ryżu czy kaszy.
Jeżeli lubicie połączenie mięty z czekoladą, to ten oryginalny sernik na pewno będzie Wam smakował. Jest bardzo delikatny, o kremowej konsystencji, z ukrytymi gdzieniegdzie kawałeczkami miętowych czekoladek. Trochę ciężko się go kroiło, trudno było uzyskać w miarę zgrabne kawałki [ trafił mi się wyjątkowo wilgotny ser ] - za to smak wynagrodził w 100 % niedociągnięcia w wyglądzie :) Polecam !