Zupa góralska po czesku

Zupa góralska po  czesku

Straszliwie prosta zupa, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Caprari "Kuchnia świata". Jest to moja pierwsza propozycja w ramach Dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.

Zdjęcie - Zupa góralska po  czesku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

3 duże ziemniaki

1 średnia główka czosnku

1 łyżka smalcu

1,5 litra warzywnego rosołu z kostki

sól

pieprz

posiekana zielenina(natka pietruszki, tymianek)

albo duża szczypta suszonych ziół prowansalskich

 

ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w rosole z kostki. Czosnek rozgnieść lub posiekać, dodać do zupy wraz ze smalcem. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną lub doprawić suszonymi ziołami.

Kategorie przepisów