Sernik amerykański - wersja żydowska

Sernik amerykański - wersja  żydowska
Przepis znalazłam w książce Marleny Spieler - jednej z najlepszych jakie mam.

Zdjęcie - Sernik amerykański - wersja  żydowska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

130 g roztopionego masła i masło do posmarowania formy
350 g ciastek - krakersów ja użyłam Chocolate Chip Cookies
350 g tłustego, białego sera
250 g cukru do sera ( wg mnie można dać 180 g)
100-150 cukru do śmietany (100 g to maksimum)
3 jajka roztrzepane
3 łyżeczki esencji waniliowej
350 g kwaśnej śmietany - ja użyłam 22%

Ciastka zmiksowałam (można je pokruszyć wsypując do plastikowej torby i tłukąc tłuczkiem albo wałkiem) i dodałam do nich stopionego masła - wymieszałam dokładnie. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem (dno warto wyłożyć pergaminem - łatwiej będzie wyjąć ciasto) i wyłożyłam ciastkami - docisnęłam a następnie wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowałam masę serową - w mikserze utarłam ser - na gładką masę. Dodałam cukru - wymieszałam a następnie jajka i 2 łyżeczki esencji waniliowej. Wszystko dobrze wymieszałam - tak by nie było żadnych grudek i wylałam na ciastka.
Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut. Można sernik przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekł za mocno.
Upieczony sernik wyjęłam na 10 minut z piekarnika (samego piekarnika nie wyłączyłam) żeby przestygł. W tym czasie wymieszałam śmietanę z cukrem i dodałam łyżeczkę esencji waniliowej. Śmietanę wylałam na wierzch sernika i wstawiłam do piekarnika na jakieś 5 minut.

Ja zrobiłam wszystko wg przepisu i sernik wyszedł za słodki. Następnym razem dam mniej cukru - poza tym był genialny. Świetnie pasują do niego świeże truskawki.

Kategorie przepisów