Filet z kurczaka po chińsku

Filet z kurczaka po  chińsku

Kuchnię chińską lubię za to, że jest zdrowa, smaczna i mało czasochłonna. Większość potraw przygotowuje się na patelni, krótko smaży lub dusi i używa się małych ilości tłuszczu. No i te przyprawy...Kiedy Pela ogłosiła swoją akcję  wiedziałam, że wezmę w niej udział ponieważ od dłuższego już czasu jestem posiadaczką wspaniałej książki pod redakcją Wendy Hobson 1000 klasycznych potraw Kuchnia Chińska. Wybór jest ogromny, ale myślę, że kilka potraw z tej książki zdążę pokazać. Dzisiaj proponuję proste danie na aromatycznego kurczaka z makaronem.

Zdjęcie - Filet z kurczaka po  chińsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 kawałki filetu z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru

Mięso umyć, oczyścić. Zmieszać wszystkie składniki sosu i włożyć do niego mięso. Odstawić na 3 godziny. Usmażyć na patelni grillowej 5 minut z każdej strony. Podawać z chińskim makaronem jajecznym. Zamiast kurczaka można użyć np. wołowiny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów