Szpinak z cieciorką
To danie mogę szczerze polecić. Jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej cieciorki(to będzie pół szklanki suchych ziaren)
1/2 kg surowego szpinaku(lub 1 opakowanie mrożonego)
czosnek
kilka gozdzików
1 cebula
troche oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
troche soli
Dzień wcześniej zalać cieciorkę wodą: przez noc zrobiła się dwa razy większa! Wypłukać ją i ugotować w świeżej wodzie, z dodatkiem 1 cebuli i kilka gozdzików(gozdziki wbić w cebulę)
Tak ugotowana cieciorka ma wspaniały aromat.
Cieciorkę posolić pod sam koniec gotowania. Jeżeli używam mrożonego szpinaku to go rozmrażam, a jeżeli świeżego to go kroje na małe kawałki. Podsmazam szpinak na kilku łyżkach oliwy,trochę solę i dodaję ząbek zgniecionego czosnku.Następnie dorzuczam do szpinaku ugotowaną cieciorką i troszeczke utartej gałki muszkatołowej.Gałki potrzebujemy zaledwie szczyptę, bo ma bardzo silny aromat. Wszystko mieszam ze sobą, jeszcze chwilę podgrzewam i gotowe. Świetnie pasuje do ryżu czy kaszy.
Smacznego:-)