Moqueca - brazylijska potrawka rybna

Moqueca - brazylijska potrawka rybna
Zdjęcie - Moqueca - brazylijska potrawka rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis pochodzi trochę stąd i trochę stąd. Wyszła pyszna i przypadkiem (zamiast słodkiej papryki dodałam ostrą) bardzo ostra potrawka rybno paprykowa. Składniki:
  • 1/2kg filetów z białej ryby - u mnie morszczuk
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki soku z cytryny albo z limonki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz - u mnie kolorowy
  • oliwa
  • 1 kubek posiekanej dymki albo 1 średnia cebula posiekana albo pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka słodkiej papryki (węgierskiej)
  • 1duży pęczek kolendry - dałam pęczek natki
  • 200 ml mleka kokosowego
Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem, polać sokiem z cytryny i odstawić. W dużym płaskim naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę i zeszklić, dodać posiekaną paprykę, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką, lekko poddusić, dodać natkę.Dodać pomidory w zalewie, wymieszać.Odłożyć połowę warzyw na talerz, ułożyć warstwę ryby, nakryć warzywami z talerza, polać mlekiem kokosowym, nakryć i gotować na maleńkim gazie 15-20 minut.Podawać z ryżem albo bagietką.Smacznego :)
Zdjęcie - Moqueca - brazylijska potrawka rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Moqueca - brazylijska potrawka rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów