Różowy tort przypominający świnkę wraz z dwoma małymi prosiaczkami z pewnością ucieszy jubilata. Tym razem po raz pierwszy wykorzystałam masę z pianek marshmallows.
Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek. Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.
Z klasyków kuchni francuskiej - kisz lotaryński. Dla ludzi prawdziwie kochających jedzenie bez liczenia kalorii i szukania zamienników dobrego. Chrupiąca rozkosz boczku w połączeniu z rozpływającą się w ustach cebulką o delikatnym posmaku wina, na kruchym cieście okraszona gęstym sosem śmietanowo-serowym. Bon appetit!
W tym roku wypróbowałam już kilka babek wielkanocnych ale wiem, że na 100 % zrobię babkę z nutellą i orzechami. Jest niesamowita. Czekoladowa i orzechowa, do tego bardzo puszysta.
Puszyste i wilgotne ciasto marchwiowe - najsmaczniejsze, jakie miałam okazję do tej pory upiec :) W oryginalnym przepisie na wierzchu ciasta był lukier, jednak dla mnie jest ono wystarczająco słodkie, wiec zrezygnowałam z tego dodatku :)
Pozwoliłam sobie nazwać te naleśniki śmietankowymi, gdyż użyta do ich przygotowania śmietanka kremówka sprawia, że są delikatne, w smaku śmietankowe właśnie. Bardzo smaczne.
Prosta i smaczna babka jogurtowa z dodatkiem aromatycznej skórki cytrynowej. Do zrobienia tak "na szybko", gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy :)
Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz solą i stopniowo dodałam do jajek. Na koniec dolałam oleju oraz skórkę i sok z pomarańczy.
Bardzo lubimy wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasta. To cytrynowe właśnie takie jest. W oryginale jest to ciasto z użyciem maślanki, ale ja dodałam kefir.
Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.
Mango jest jednym z najwykwintniejszych owoców tropikalnych na świecie ze względu na przyjemny smak, zapach i kolor.Miąższ mango jest żółty,kremowy, gęsty, delikatny i orzeźwiający, z subtelnym i upajającym zapachem.
Doskonale smakuje z dodatkiem wingron, melona, szampana i win czerwonych.Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę.