Pasztet soczewicowo - cukiniowy

Pasztet soczewicowo -  cukiniowy

Przepis dyni (TUTAJ oryginał) na pyszny, wilgotny pasztet który można pokroić jak również rozsmarować.

 

Składniki (po moich modyfikacjach): Zdjęcie - Pasztet soczewicowo -  cukiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 podłużne cukinie,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki słonecznika,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, itp,
- olej.

Wykonanie:

Cukinię trzemy na grubej tarce, przesmażamy ją na oleju (co jakiś czas mieszając) do czasu aż zmięknie i wyparuje z niej cała woda (jest to bardzo ważne).
Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, pod koniec gotowania wsypujemy do niej płatki owsiane i gotujemy razem do momentu aż cała woda wyparuje.
Odparowanie płynów z soczewicy i cukinii jest bardzo ważne, jeśli nie zrobimy tego porządnie, pasztet będzie się tylko do smarowanie nadawał, nie da się go pokroić bo będzie za miękki.
Soczewicę przekładamy do miski, dodając 3/4 cukinii i słonecznik, miksujemy wszystko razem żyrafą (lub przepuszczamy przez maszynkę, ew. bardzo dobrze gnieciemy widelcem). Dodajemy do masy pozostałą cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gdy masa jednak będzie rzadka, można się ratować dodaniem kaszy manny :-)

Masę przekładamy do formy (jeśli nie jest silikonowa, to standardowo musimy ją natłuścić i wysypać bułką), pieczemy w nagrzanym do ok 150 stopni piekarniku przez 40 - 50 minut.
Ja po wyłączeniu i wyjęciu pasztetu z piekarnika myślałam, że będzie on bardzo miękki, ale wystarczyła noc w chłodnym miejscu i na drugi dzień już był taki jaki powinien.
Zdążyłam w pracy telefonem zrobić zdjęcie ostatnich kawałków (szybko zniknął)  ;-)

Zdjęcie - Pasztet soczewicowo -  cukiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów