Jogurtowe ciasto cytrynowe

Jogurtowe ciasto cytrynowe

Prosta i smaczna babka jogurtowa z dodatkiem aromatycznej skórki cytrynowej. Do zrobienia tak "na szybko", gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy :)

Przepis znalazłam u Alicji .

 

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 280 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml jogurtu [użyłam bałkańskiego]
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego [zastąpiłam go 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii]
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Cukier ubić z jajkami na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny - zmiksować. Nadal miksując dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą - użyłam półokrągłej formy o wymiarach 30x11 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50-60 minut [w oryginalnym przepisie czas pieczenia jest krótszy - 35 minut - ale po tym czasie moje ciasto było jeszcze surowe].

Upieczone ciasto ostudzić, a następnie po wyjęciu z formy oprószyć cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów