Batoniki owsiane- zdrowa przekąska
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
Bardzo lubię desery, o których mogę myśleć, że są zdrowe. Bo choć te owsiane batoniki zawierają masło, są o niebo lepsze od wielkie porcji landrynek, nie sądzicie? :) Moje wyrzuty sumienie po zjedzeniu kilku sztuk zmniejszają się więc do minimum i ustępują praktycznemu podejściu: przecież zjadłam zdrowe orzechy, suszone owoce i pełne ziarno!
Batoniki owsiane- zdrowa przekąska Składniki- płatki owsiane - 2 szklanki
- suszone owoce - 1 szklanka (morele, śliwki, żurawiny)
- orzechy - 1/4 szklanki
- masło - 5 łyżek
- miód - 4 łyżki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 2 łyżki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Masło rozpuść z miodem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj stopione masło oraz ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach ok. 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, dobrze dociśnij. Piecz ok. 25 minut w 180 oC. Przed krojeniem dokładnie ostudź. Batoniki najłatwiej jest porcjować nożem z piłką.