Doskonale znane chyba wszystkim ciasto ptysiowe przełożone pysznym kremem budyniowym z dodatkiem masła. Ciasto, na którego myśl, robi się nam słodko, które dosłownie rozpływa się w ustach i potrafi uprzyjemnić nawet najbardziej ponury dzień.
Teraz miałam ochotę na soczewicę. Kupiłam ją dość dawno i tak sobie leżała w szafce aż się doczekała i powstała z niej naprawdę dobra zupa. Jest lekka a jednocześnie sycąca.
Bardzo lubię różnego rodzaju pieczone pierogi. Dzisiejsze są tradycyjne, z kiszoną kapustą i pieczarkami. Z filiżanką czerwonego barszczu smakują wspaniale.
Może znowu ktoś mi napisze, że taka zapiekanka na kolana go nie powaliła ale nam bardzo smakowała. Mięso było dobrze przyprawione, dodatek pieczarek z cebulą idealnie tu pasował a podałam zapiekankę w towarzystwie naszego ulubionego mixu sałat.
Kolejną babką, którą upiekłam na święta była babka herbaciana. Przepis na nią już mam na blogu, ale myślę, że warto o niej przypomnieć. To bardzo dobra babka, lekko wilgotna i z delikatnie wyczuwalnym herbacianym aromatem.
Idealne paszteciki powinny być moim zdaniem aromatyczne i mięciutkie, dzisiejsze spełniają te kryteria, a dodatkowo są łatwe i szybkie do przygotowania.
Nela Rubinstein wspaniale pisze o babce:
"Od kiedy pamiętam babka, była w naszej rodzinie ulubionym dodatkiem do kawy, herbaty, mleka, czekolady i wszystkich innych napojów. Upieczona w podłużnej formie, zwana była przez nas bułką. Babka, obok mazurków, rozmaitych tortów i innych łakoci jak chrust czy racuszki, nieodmiennie królowała na wielkanocnym stole.
To jedno z najpopularniejszych hinduskich dań. I jedno z ulubionych mojego męża, więc cóż - musiałam się z nim zmierzyć. Przepisów jest bardzo dużo i bardzo się różnią. Ten przepis jest wypadkową kilku różnych.
Przedstawiam mniej kaloryczny sposób przygotowania domowych frytek. Frytki z piekarnika są moim zdaniem lepsze i zdrowsze, niż te pieczone na głębokim oleju.
Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek. Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.