Ciasto marchwiowe
Puszyste i wilgotne ciasto marchwiowe - najsmaczniejsze, jakie miałam okazję do tej pory upiec :) W oryginalnym przepisie na wierzchu ciasta był lukier, jednak dla mnie jest ono wystarczająco słodkie, wiec zrezygnowałam z tego dodatku :)
Przepis znalazłam na blogu Cudawianki .
Składniki :
- 2 szklanki marchwi startej na drobnej tarce
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 188 g margaryny (3/4 kostki)
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżeczka cynamonu (to mój dodatek)
Margarynę rozpuścić i przestudzić.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując wsypać szklankę mąki zmieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą, następnie dodać startą marchew i ekstrakt z wanilii. Wciąż miksując dodać drugą szklankę mąki. Na końcu wlać przestudzoną margarynę i po raz ostatni zmiksować.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23cm, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 20 minut.