Babka pomarańczowa

Babka  pomarańczowa

 Zdjęcie - Babka  pomarańczowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka  pomarańczowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4 duże jajka

200 g drobnego cukru

250 g przesianej mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

200 g stopionego masła albo oleju

starta skórka z 1 pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

LUKIER:

cukier puder plus sok z pomarańczy

Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz solą i stopniowo dodałam do jajek. Na koniec dolałam oleju oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszałam wszystko dokładnie i gotową masę wylałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.

Babkę piekłam 55-60 minut w 180 stopniach C.

Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą babkę polałam lukrem. Można też poprzestać na posypaniu jej cukrem-pudrem.

Z tej ilości ciasta powinna wyjść średniej wielkości babka - ja użyłam formy o średnicy 22 cm.

Kategorie przepisów