Babka pomarańczowa
4 duże jajka
200 g drobnego cukru
250 g przesianej mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g stopionego masła albo oleju
starta skórka z 1 pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
LUKIER:
cukier puder plus sok z pomarańczy
Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz solą i stopniowo dodałam do jajek. Na koniec dolałam oleju oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszałam wszystko dokładnie i gotową masę wylałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
Babkę piekłam 55-60 minut w 180 stopniach C.
Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą babkę polałam lukrem. Można też poprzestać na posypaniu jej cukrem-pudrem.
Z tej ilości ciasta powinna wyjść średniej wielkości babka - ja użyłam formy o średnicy 22 cm.